Er zijn 6 verschillende soorten vocht waar u op moet letten voor het geval uw huis ooit last heeft van een van deze soorten. Het is niet ongebruikelijk dat uw huis wordt beïnvloed door een van de zes of een combinatie daarvan. Elk type vocht vereist een andere behandeling, dus het is belangrijk om te weten waar u op moet letten.

Hieronder hebben we de belangrijkste kenmerken van elk type vocht opgesomd.

1) Condensatie – Vocht uit de lucht

Condensatie is de meest voorkomende vorm van vocht en kan worden veroorzaakt door slechte ventilatie. Het treedt op wanneer vochtige lucht koude oppervlakken raakt en vervolgens op die oppervlakken condenseert. Hier is waar u op moet letten:

Als het bestaat, kun je het vinden op plaatsen zoals in hoeken, bij ramen, achter kleerkasten, aan het plafond of op plaatsen waar weinig luchtbeweging is.
Verschijnt als zwarte meeldauwvlekken.
Kan ook aan de binnenkant van muren en isolatie of onder vloeren verschijnen.
Kan uw kleding naar zachte meubels laten ruiken.
Is schadelijk voor de menselijke gezondheid.

condensatie

2) Opstijgend vocht – Vocht uit de grond direct onder uw huis

Opstijgend vocht is wanneer water uit de grond onder of naast uw muren door de stenen en mortel van een gebouw omhoog stijgt door capillaire werking (waarbij water door een kleine opening zoals een buis of gat wordt gezogen).

Opstijgend vocht heeft meestal alleen invloed op de kelder of op de begane grond, aangezien deze zich bij de fundering bevinden.
Verschijnt op verschillende manieren, waaronder plinten / rotten van hout, pluizige afzettingen op uw pleisterwerk of zelfs uw behang met een gele of bruine ‘vloedlijn’.
Veel voorkomend in huizen waarvan de oorspronkelijke begane grond is veranderd in beton.

3) Binnendringend vocht – Vocht door de regen of vanaf de grond tegen de muur

Binnendringend vocht kan worden veroorzaakt door het ontbreken van een ontsnappingsroute voor vocht dat de constructie binnendringt, of door een toename van het vocht dat de vluchtroute overbelast.

Doordringend vocht

4) Chemisch vochtig – Vocht door zoutverontreiniging

Chemisch vocht kan worden veroorzaakt door vervuiling van de pleister met hygroscopische zouten. De zouten nemen vocht direct uit de lucht op. Dit kan zijn gebeurd tijdens de bouw van het huis, of op enig moment sindsdien om verschillende redenen.

Kan op elk oppervlak verschijnen dat kan worden gepleisterd.
Vaak gezien op boezem.
Verschijnt als bruine vlekken.
De patches kunnen groter worden als ze niet worden aangevinkt.

5) Vocht door slecht sanitair

Vocht door slecht sanitair treedt normaal gesproken in werking vanwege het soort metaal dat in het sanitair zelf wordt gebruikt. Het kan corrosie zijn van leidingen of verbindingen die niet volledig waterdicht waren toen ze nieuw waren.

Verschijnt normaal gesproken als kleine vochtige plekken.
Vaak in huizen met verwarmingsbuizen begraven onder massieve vloeren.
Gips kan rond de randen van de pleisters borrelen als er vocht aanwezig is.

Vocht door slecht sanitair

6) Vocht van muren / vloeren die uitdrogen

Dit kan worden veroorzaakt door diep vocht in een gebouw dat probeert zijn weg naar buiten te vinden. Het kan maanden of zelfs jaren duren om volledig te drogen.

Vochtige plekken kunnen verschijnen op oppervlakken die niet zijn aangetast door bouwwerkzaamheden of overstromingen, maar die zich in de buurt bevinden.
Verschijnt als vochtige plekken zonder enige vorm van bruine vlekken.
Vaak na een periode van bouwwerkzaamheden, overstromingen of een langdurig lek in de leidingen.