Deze gids zal u informeren over wat optrekkend vocht is, hoe het uw gebouw beïnvloedt en hoe u het probleem kunt oplossen met behulp van moderne siliconen vochtwerende technieken.

Wat is optrekkend vocht?

Opstijgend vocht is een probleem waar bouwers en huiseigenaren sinds de Romeinse tijd mee kampen.

Opstijgend vocht is de term die wordt gebruikt voor de langzame beweging van water van de lagere delen van muren naar hogere delen van de constructie. Het is een veelvoorkomend probleem dat zowel oudere huizen als nieuwere gebouwen treft die mogelijk niet correct zijn gebouwd.

Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater door kleine scheurtjes in het metselwerk of metselwerk van een constructie omhoog komt via een proces dat capillaire werking wordt genoemd. Wanneer vocht de muren van een gebouw binnendringt, kan dit de integriteit en het fysieke uiterlijk aantasten.

Opstijgend vocht wordt in moderne gebouwen voorkomen door het toepassen van een vochtwerende laag een waterdicht kunststof membraan dat langs de mortellijn van een gebouw loopt. Oudere gebouwen of gebouwen waar de dampdichte laag is beschadigd, zijn gevoelig voor vocht.

vochtig

Wat doet het met het gebouw?

Opstijgend vocht kan een aantal esthetische, structurele en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken.

Esthetisch gezien kan opstijgend vocht afbladderen, barsten en bellen met verf en pleisterwerk, watertijsporen creëren die laten zien waar het water langs muren is gestegen, evenals uitbloeiingen (een witte zoutafzetting die er ook lelijk uitziet op muren, vloeren of plafonds).

Structureel kan vocht binnendringen in houtconstructies en plinten waardoor deze gaan rotten. Ook als het water stijgt, kan het zout in bouwconstructies afzetten, wat corrosie en aantasting van de integriteit veroorzaakt door een fenomeen dat bekend staat als zoutaanval.

Vochtige omstandigheden stimuleren ook de groei van schimmel, wat een aanzienlijk gevaar voor de gezondheid kan zijn. Het vocht zelf kan een factor zijn bij gezondheidsproblemen zoals astma, allergieën, verkoudheid en griep.

Opstijgend vocht kan de integriteit en waarde van een woning aanzienlijk beïnvloeden en oppervlakkige behandelingen zoals opnieuw schilderen, coaten of reinigen van het oppervlak zorgen ervoor dat het niet verdwijnt.

stijgende damp

Hoe repareer je opstijgend vocht?

Opstijgend vocht kan alleen worden behandeld door een nieuwe dampwerende laag aan te brengen om te voorkomen dat vocht door de constructie gaat. Historisch gezien werden muren ingesneden en metselwerk verwijderd om een ​​nieuwe fysieke dampwerende laag langs de metselwerklijn te installeren. Dit proces levert voor de meeste constructies een aantal problemen op. Ten eerste is het een langdurig, moeilijk en duur proces waarbij delen van uw huis of gebouw fysiek worden gesneden en gerepareerd. Het is ook riskant voor oude gebouwen die het meest worden aangetast door opstijgend vocht, aangezien het waarschijnlijker zijn dat het zwakkere constructies zijn waar verdere schade aan de integriteit niet in gevaar mag worden gebracht.