Tidemarks en vochtige vlekken op muren

Een van de meest herkenbare tekenen van opstijgend vocht is of er vloedmarkeringen op uw muren staan. Het zijn horizontale bruine of verkleurde vlekken op ongeveer 1 meter hoogte op binnenmuren.

De reden voor het optreden van deze vloedmarkeringen is te wijten aan de migraties van zouten waarbij het verdampte vocht vanaf de vloer langs de wanden is opgestegen. Als u geen vloedmarkeringen ziet, is een ander teken dat er vocht op de muren kan zijn.

Net als de vloedlijnen zullen ze 1 meter boven de grond zijn en bruin van kleur zijn. Als deze vochtige plekken meer dan 1 meter boven de grond zijn, kan dit een teken zijn van binnendringend vocht.

Het is echter belangrijk op te merken dat penetrerend vocht kan ontstaan ​​door de toevoeging van opstijgend vocht, dus een zorgvuldige diagnose moet worden gesteld bij het bekijken van dit probleem.

Vlekken op muren

Natte plekken op muren

Als de muren in uw woning vochtige of natte plekken lijken te hebben, is het meer dan waarschijnlijk dat opstijgend vocht het probleem veroorzaakt. Om optrekkend vocht te laten optreden, moeten deze plekken zich op de lagere delen van de muur en op de begane grond van het gebouw bevinden.

Het proces van opstijgend vocht is door een capillaire werking waarbij vocht door de stenen en het metselwerk langs muren omhoog beweegt.

De belangrijkste vorm van bescherming tegen opstijgend vocht is een vochtwerende laag en als deze beschadigd is of niet bestaat, is uw woning kwetsbaar voor optrekkend vocht.

Als uw vochtprobleem zich voordoet boven de begane grond van het gebouw, wordt het probleem veroorzaakt door andere vochtproblemen, b.v. condensatie of binnendringend vocht.

Peeling behang

Een ander belangrijk teken dat optrekkend vocht optreedt, is het afbladderen van behang. Als er aanhoudende vochtigheid in het pand is, zullen de muren volledig vochtig zijn. Hoe meer vocht je in de woning hebt, hoe groter de kans dat het behang van de muur gaat bladderen.

Dit vind je waarschijnlijk aan de onderkant van de muur of rond de plint. Schilpapier kan ook problemen met zich meebrengen die verband houden met binnendringend vocht of condensatie, wat betekent dat u een onderzoek moet laten uitvoeren door een vochtwerende professional om er zeker van te zijn dat een juiste diagnose wordt gesteld.

Bubbelend of schilferende pleister op muren

Schilferige of bubbelende pleister is vaak een symptoom van optrekkend vocht. U zult hoogstwaarschijnlijk merken dat gips afbrokkelt of dat er afzettingen op de vloer komen. Dit komt door de hoeveelheid vocht in de muren waardoor de pleister na verloop van tijd verzwakt en uiteindelijk valt.

Dit probleem veroorzaakt duidelijk leed voor veel huiseigenaren in het VK, omdat het er niet alleen esthetisch uitziet, maar het ook kostbaar kan zijn om het op te lossen.

Vochtige en muffe geur

De meest gebruikelijke manier om vochtigheid in eigendommen te identificeren, is dat u een muffe, vochtige geur kunt hebben. Het is een muskusachtige, vochtige geur die duidt op een vochtprobleem. Aangezien alle vormen van vocht een muffe geur hebben, is het vaak moeilijk te onderscheiden welke het probleem veroorzaakt.

Houten kralen en plinten beginnen te rotten

Als u opstijgend vocht gedurende een lange tijd onbehandeld laat, kan dit tot ernstige problemen leiden. Uw plinten kunnen bijvoorbeeld gaan rotten.

De reden hiervoor is dat als het vochtgehalte in het hout 20% is, er rot begint te kiemen. Eigenaren van onroerend goed moeten zich hiervan bewust zijn en de oorzaak van het vochtprobleem stoppen voordat houtrottende schimmels vast komen te zitten.